Emzirmenin de kendine özgü bir tarzı vardır ve tıpkı her ressamın benzersiz malzeme ve teknikler kullanması gibi, her annenin de kendisi ve bebeği için uygun bir emzirme stili bulması gerekir. En iyi pozisyon sizi ve bebeğinizi en iyi destekleyen pozisyondur.
Rahat Emzirme
“Biyolojik Besleme” olarak da adlandırılan bu emzirme pozisyonu tamamen rahatlamakla ilgilidir. Sırtınızı destekleyerek bir yatağa veya kanepeye uzanın. Eğer süt akışınız yavaşsa, bebeğiniz diğer pozisyonları kavramakta zorlanıyorsa veya büyük göğüsleriniz varsa bu iyi bir pozisyondur. Bebeğinizi sırtını ve ayaklarını destekleyecek şekilde göğsünüze yatırın.
.
Beşik Pozisyonu
Dik durun; bebeğinizi, midesi size doğru ve başı önkolunuzda beşik olacak şekilde yan yatırın. Bu pozisyon yeni doğanlar için biraz daha zor olabilir, çünkü çok fazla destek sağlamaz, bu nedenle emzirme yastığına ihtiyacınız olabilir. Meme uçlarının ağrımasını önlemek için göğüslerinizin doğal yükseklikte durduğundan emin olun. Göğsünüzü "C" tutuşuyla destekleyin: Eliniz meme başı veya bebeğinizin ağzından yeterince uzakta olacak şekilde baş parmağınızı göğsünüzün üstüne ve parmaklarınızı altına yerleştirin.
Çapraz Beşik Pozisyonu
Dik durun; bebeğinizi ve kollarınızı desteklemek için bir yastık kullanın. Göğsünüzü “U” tutuşuyla destekleyin: Sağ elinizi sağ göğsünüzün altına (veya sol elinizi sol memenizin altına), işaret parmağınız göğsünüzün ortasında ve başparmağınız dışta olacak şekilde yerleştirin. Bebeğinizi desteklemek için diğer elinizi kullanın; Elinizin çevreleyerek başını ve boynunu tutarak ve avucunuzu kürek kemikleri arasında tutarak “ikinci bir boyun” oluşturun.
Futbol Topu Tutuşu Pozisyonu
Bu pozisyon, göğüsleri büyük olanlar ve Sezaryen kesisi olan kadınlar için daha uygundur. Dik durun; bebeğinizi meme ucu yüksekliğine getirmek için bol yastık kullanın. Onu ön kolunuzla destekleyin ve ayakları arkanıza dönük ve yüzü göğsünüze dönük olacak şekilde yanınızın altına sokun.
Yan Yatar Pozisyon
Bu pozisyon, Sezaryen kesisi olan veya dil bağı (ankiloglossi) olan bebekler için iyi çalışır. Bebeğinize bakacak şekilde uzanın. Kendinizi rahat ettirmek için arkanıza veya dizlerinizin arasına yastıklar kullanın. Yuvarlanmaması için bebeğinizin arkasında yastık kullanın. Kolunuzu bebeğinizin etrafına koyabilirsiniz, böylece ön kolunuz tarafından kucaklanacaktır.
Hangi emzirme pozisyonlarından kaçınmalısınız?
Bebeğinizin doğru pozisyonda olduğundan emin olmak sadece göğüslerinizin daha fazla süt üretmesi için uyarılmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ilk etapta yeterince süt üretmesini de sağlar. Kaçınmanız gereken bazı pozisyonları aşağıda bulabilirsiniz:
Bebeğinizin Vücudunun Göğsünüzden Çok Uzakta Bulunması
Eğer bebeğiniz meme ucundan çok uzaktaysa, bebeğiniz meme ucuna olması gerekenden daha fazla kenetlenmeye çalışacağı için emzirme sırasında acı hissedebilirsiniz. Ayrıca verimli bir emzirme olmayacağı için bebeğinizin beslenmesi ve dolayısıyla süt akışı ve süt üretimi de olumsuz etkilenebilir.
Bebeğinizin Başının ve Vücudunun Farklı Yönlere Bakması
Bir içecek içerken başınız yana dönükken yutmaya çalışırsanız oldukça zorlanırsınız, hatta soluk borunuza bile sıvı kaçabilir. Emzirirken bebeğinizin başının ve vücudunun göğsünüze dönük olduğundan emin olun.
Bebeği Emzirirken Kambur Durmak
Emzirirken bebeğinizin üzerine eğilerek kambur duruyorsanız, bebeğinizin uygun bir mandallama yapmasında zorlanabilirsiniz. Genellikle bu pozisyonda memenizi bebeğinizin ağzınıza doğru bastırırsınız. Rahat olun ve sırtınızı düz tutun. Kendinizi iyi hissettiğinizde, bebeğinizi göğsünüze doğru getirin.
Daha fazla bilgi ve tavsiyeler için lütfen dokturunuza ya da bir emzirme uzmanına danışınız.