Mandallama bebeğinizin sütü emmek için memeye nasıl bağlandığını ifade eder. Mandallama bebeğiniz ve sizin aranızda bir ekip çalışmasıdır. Bebeğinizi, emzirmeyi etkin ve verimli bir şekilde yapmasına izin verecek şekilde göğsünüze getirmelisiniz. Bu eylem sizin için acısız ve keyifli olmalıdır. Eğer bu eylem sırasında ağrı hissediyorsanız buradaki yazımızı incelemenizi öneririz.
Bilimsel çalışmalara göre biberonla beslenen bebeklerin sadece ağız, damak ve diş yapısı değil, yüz, çene ve ağız boşluğu da emzirilen bebeklere gore farklı gelişir. Emzirme sırasında meme dokusu bebeğinizin ağzını doldurduğundan dolayı çene ve damağı genişleterek geniz boşluğundan uzaklaştırır. Bebeğinizin dili, damağını genişleterek ve sinüsler için daha fazla alan yaratarak memeyi ağzın çatısına bastırır.
Emzirme, bebeğinizin göğsünüzü bulmasına, sütünüzü emmesine ve içmesine yardımcı olmak için bir dizi refleks hareketi içerir. Bu refleksler tarafından yönlendirilen vücutlarını hareket ettirmenin tekrarı, beyinlerinde gelişmeyi ve gelecekteki gelişimsel aktivitelerine ulaşmaları için önemli bağlantılar yaratır.
Başarılı bir mandallama için yapılması gerekenler şunlardır:
Bebeğe Temas Nasıl Olmalı
Bebeğinizin tenine temas etmek, bebeğinizin kalp atış hızını, solunumunu ve sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Aşk hormonu olarak da adlandırılan oksitosin salgılar; oksitosin hem annenin bebeğine bağını artırır hem de sütün akmaya başlamasını uyarır. Bebeğinizin tenine temas ederken ve sırtını okşarken, onunla etkileşim kurar ve bağlanma deneyiminizi derinleştirirsiniz. Bebeğinizle tensel temasta olmak, herhangi bir giysi kısıtlaması veya kundak olmadan kollarını ve bacaklarını tam olarak hareket ettirebilmesini sağlar. Bebek eldivenlerini ellerinden çıkarın, böylece ellerini göğsünüze doğru hissetmek ve emzirirken göğsünüze masaj yapmak veya yoğurmak için kullanabilirler.
Vücut Duruş Stabilitesi
Bebeğinizi emzirirken rahat hissetmelisiniz. Vücudunuzu, yerçekimi bebeğinizi vücudunuzda tutacak şekilde konumlandırın ve bu şekilde bebeğinize duruş stabilitesi sağlayın. Bu durum mandallamaya ve beslenmeye daha kolay odaklanmalarını sağlayacaktır. Hafifçe yaslanmış veya hafif geriye yatmış bir pozisyon deneyin. Vücudunuzu desteklemek için yastık kullanabilirsiniz. Mandallama sırasında yastıklar vücudunuzu, vücudunuz da bebeğinizi destekler.
Bebeği Emzirirken Nasıl Konumlandırmalıyız?
Bebeğinizi ağzını doğrudan meme ucunuzun önünde tutmak emzirmek için kolay gelebilir veya meme ucunu burunlarıyla hizalamayı duymuş olabilirsiniz. Bu pozisyonların riski, bebeğiniz ağzını genişçe açtığında meme ucunuz artık burnuyla aynı hizada olmayacak olmasıdır. Bebeğinizi, olması gerektiğini düşündüğünüzden biraz daha aşağı indirin. Göğsünüzün doğal olarak olabileceği yere durmasına izin verin. Göğüsleriniz çok büyükse, bir bezi rulo yapıp biraz yukarı kaldırmak için göğsünüzün altına yerleştirmeniz faydalı olabilir, bu mümkün değilse bebeğinizi göğsünüzün bulunduğu yere göre göğsünüze koyun. Göğsünüzü tutmak, elinizin veya parmaklarınızın bebeğinizin memeyi tutmasına engel olacağı veya bebeğinizin memeyi tuttuğu süre boyunca memeyi tutarak hareketsiz kalmanız anlamına gelebilir. Elinizi bebeğinizin kürek kemiğine koyarak bebeğinizi destekleyin. Ek boyun desteği sağlamak için parmaklarınızı veya başparmağınızı kullanabilirsiniz, ancak başlarını arkadan tutmayın.
Mandallama işlemi sırasında bebeklerin başlarının arkasına dokunulduğunda, tepkileri başlarını elinize geri bastırmaktır. Bu nedenle rahatsız olup mandallamayı reddedebilirler. Ayrıca bu hareket başlarını geriye eğme, çenelerini yukarı kaldırma yeteneklerini engeller ve bunun yerine başını öne getirirler, bu da derin bir mandal için ağızlarının ve çenelerinin diğer bölümleriyle aynı hizada olması gereken dil kemiğinin pozisyonunu olumsuz etkiler eder. Ayrıca bebeğin başının arkasını tutmak, kök salma, esneme ve dil çıkarma refleksini durdurabilir.
Çene-Meme/ Göğüs Teması
Bebeğinizin çenesi, kavrama işlemi için oldukça önemlidir. Bebeğiniz kavrama aktivitesi için başını hafifçe arkaya doğru eğdiğinde, çenesi önce göğse/memeye dokunacak ve ağzı genişçe açılacaktır.
Ağız Açıklığı ve Sokulma
Beslenme sırasında geniş bir ağız açıklığı, bebeğinizin meme dokusunun daha büyük bir bölümünü ağzına almasına, hava girişini önlemek için ağız kenarında daha iyi bir sızdırmazlık oluşturmasına, dilini alt diş eti çizgisinin üzerine uzatmasına ve daha rahat yutmasına olanak tanır. Çenesi memenize/göğsünüze dokunduğunda, alt dudağı meme başının kenarına veya alt kenarına yakın bir yere inmelidir. Üst dudağı meme ucunuzun üzerine gelecek ve meme ucunun hemen üstüne inecektir. Bebeğinize bakarken, meme başının üst kısmını hala görebilirsiniz. Daha dik bir pozisyondaysanız, bedenlerinizin ayrılmasını veya onun bedeni ile sizin bedeniniz arasında bir boşluk olmasını önlemek için bebeğinizin vücudunuza sokulduğundan emin olun. Eğimli pozisyonda olmak doğal olarak vücutlarınızı birbirine bağlı tutar. Bebeğiniz memenize bağlandıktan sonra, ritmik ve nazik bir emme, yutma, nefes alma düzeni içinde emmeye ve emzirmeye başlayacaktır.
Emzirirken Panik Yapmayın! Aksine Rahatlayın!
Bebeğiniz sizden etkilenir. Stresli veya gerginseniz, bu bebeğinize yansır ve memenizi kavraması daha zor olabilir. Sütün salınması ya da sütün dışarı atılması refleksi oksitosin hormonu salınımı ile olur. Stresli olduğunuzda oksitosin salınımı durur. Mandallama işlemine, bebeğiniz hala uykuluyken, rahatlamışken ve ellerini ağzına götürürken, başını iki yana çevirirken veya dudaklarını yalarken başlayın. Bebeğiniz daha uzun süre beklediğinde telaşlanması ve hatta ağlaması muhtemeldir. Yemek yemek için fazla bekledikten sonra kimse iyi hissetmez. Yetişkinler olarak, çok uzun süre beklediğimizde yemeğimizi daha hızlı tüketiriz ve daha az rahatlarız. Bebeğiniz için de durum aynıdır.
Alıştırma
Bebeğinizi her beslediğinizde, bebeğinizin reflekslerini pratik yapma fırsatı ortaya çıkar. Emzirmenin keyifli olması için bebeğinizi nasıl konumlandırdığınız ve desteklediğiniz konusunda ayarlamalar yapabilirsiniz. Stressiz beslenme bebeğinizle olan bağınızı derinleştirir, emzirme sayesinde bebeğinizin hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarını beslersiniz.
Mandallama Nasıl Serbest Bırakılmalı?
Önce memenizi ağzına yakın bir yere bastırarak bebeğinizin emme gücünü kırın. Göğsünüzde yaralanmalara neden olabileceğinden memeyi aniden dışarı çekmeyin. Parmağınızı nazikçe bebeğinizin ağzının köşesine de sokabilirsiniz.
Siz veya bebeğiniz, emzirmenin ya da mandallamanın herhangi bir aşamasında zorlanıyorsanız, bebeğiniz rahatsızlık duyuyorsa, nedenini anlamak ve çözüm önerileri için emzirme uzmanınız ya da doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.